Från AAAS 2016, Washington DC


Espionage and Mathematics

Igår, den 10 februari, var jag på en utställning om hur polska matematiker lyckades knäcka koderna som skapades av tyskarnas superhemliga krypteringsmaskin, Enigma (http://enigma.umww.pl/index.php?page=start). Enigma var en elektromekanisk maskin med invecklade roterande delar som patenterades 1918 av Arthur Scherbius och användes därefter av de tyska militärerna för att kryptera hemliga meddelanden. Utställningen är en dramatisk historisk berättelse av hur polska matematiker lyckades 1932 dechiffrera de tyska kryptogrammen, rollen som deras pionjärarbete hade under andra världskriget, hur arbetet togs upp av brittiska matematiker som Alan Turin och hemliga spelen bakom kulisserna. Utställningen är även en hyllning till de polska pionjärerna Marian Rejewski, Henryk Zygalski och Jerzy Różycki som trots avgörande insatser för att knäcka Enigmas kryptering, dog i glömska, under sorliga förhållanden.

2016-02-10 18.35.28

Början på utställningen “Espionage and Mathematics” den 10 februari 2016, Polska ambassaden i Washington DC Foto: Francisco Lacerda

Mycket tänkvärt och intressant utställning – även om jag hade förväntat mig ett seminarium med en matematisk diskussion av dåtidens och nutidens själva krypteringstekniker.

About Francisco de Lacerda

Professor Member of The Royal Swedish Academy of Sciences
This entry was posted in Teaching and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s