Från AAAS 2016,Washington DC


Using humor to address serious topics

Jag hade inga stora förväntningar men var ändå lite nyfiken på detta tema. I sessionens presentation stod bl.a. att ”The Onion” använde humor för att behandla de tragiska 11 september attackerna. I sessionens abstrakt citerades tidningens huvudrubriker – ”Hijackers Surprised to Find Themselves in Hell” och ”God angrily clarifies ’Don’t Kill Rule’” (AAAS 2016, sida 51) ­– som hade orsakat tidningens hittills största spridning. Det lät intressant, så jag gick förbi den stora salen för att ”kolla läget” i den pågående sessionen.

NX7B2143

 

Det gick inte att komma in! Lokalen var fullproppad och det var svårt att även titta in i rummet. Efter en stund lyckades jag dock gå in och siktade på att ta plats vid en vägg, som märkligt nog, såg ut att vara ganska ledig. Fast den var inte. Folk satt på golvet men det gick ändå att få fram några kvadratcentimeter där jag till slut kunde stå. Det var värt!

NX7B2125

Brian Malow, en mycket populär ståuppkomiker, hade ett föredrag med titeln ”Beyond the punch line”, där han visade hur han använder humor för att få publiken att inse alvarliga problem. Som att Helium är en ändlig resurs som måste återvinnas, t.ex.NX7B2137.JPG

 

Tillsammans med Chris Duffy, en annan ståuppkomiker som också talade i denna session, förklarade Brian Malow att det gäller att byta perspektiv och reflektera över händelser om man skall lyckas som ståuppkomiker, vilket är samma sak som en forskare måste göra. Jag håller med! Både ståuppkomikern och forskaren bidrar i grunden med perspektivändringar som skall kommuniceras till andra individer. Grundforskningen drivs av nyfikenhet som utgår från barnasinnen i kombination med mödosamt och systematiskt reflektionsarbete. Men forskare ligger ofta hästlängder efter ståuppkomiker när det gäller förmåga att kommunicera observationerna till det övriga samhället. Brian påminde publiken om forskaren som är på konferens och skall från ett podium presentera hundratals PowerPoint bilder för att visa all sin forskning. Spotlighten belyser podiet men inte sällan flyttar den engagerade forskaren åt sidan utanför det belysta området. Brian såg ett parallell mellan det och en poppkonsert där spotlighten belyser ett tomt scenområde medan bandet spelar glatt i mörkret och långt ifrån mikrofonerna… Skulle publiken vara nöjd? Hm… Känner jag igen mig? Visst!

NX7B2146

Ståuppkomikernas budskap:

Stå i ljuset! Det är din show! Bilder är illustrationer, det är din smittsamma entusiasm och kunskap som skall trädda fram!

NX7B2169

Jag kan bara hålla med! Och det gjorde också Amy Bree Becker, från University of Maryland, som pratade om ”Using comedy to increase public interest and understanding of political and science issues” samt Kasha Patel, från NASA Goddard Space Flight Center i Washington DC, som organiserade sessionen.

Och den stora publiks och journalisternas entusiasm fortsatt efter sessionen.

About Francisco de Lacerda

Professor Member of The Royal Swedish Academy of Sciences
This entry was posted in Phonetics laboratory, Teaching and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s